METODA SILVA

Acest blog este destinat informărilor privind Metoda Silva, adică despre AUTOCONTROL MENTAL, DEZVOLTAREA MINȚII, CONTROLUL STRESULUI.

Următoarele cursuri Metoda Silva

SILVA IMMERSION
1-4 MARTIE 2018 - București
Instructori: Anca Jugănaru și Cristi Lazăr

SILVA PENTRU COPII
3-4 MARTIE 2018
Instructori: Anca Jugănaru și Cristi Lazăr

SILVA LIFE SYSTEM
24-25 FEBRUARIE 2018 - București
Instructor: Rajko Kuzmanovič

SILVA LIFE SYSTEM
3-4 MARTIE 2018 - Brașov
Instructor: Rajko Kuzmanovič

Detalii și înscrieri pentru toate cursurile pe www.metodasilva.ro.

Pentru cursurile instructorilor Anca Jugănaru și Cristi Lazăr înscrierile se fac direct pe www.focusdevelopment.ro.
ÎNSCRIE-TE ACUM!

marți, 17 martie 2009

Atitudinea determina rezultatul

Din experienta acumulata pana in prezent ca absolvent al Cursurilor Metodei Silva, ca practicant al principiilor si tehnicilor dobandite la cursuri, dar si ca instructor (mai nou) de Curs de Baza 1 observ un anumit tip de comportament sau atitudine la cei care sosesc pentru prima oara la acest curs. De multe ori, chiar sunt curios ce ii face pe oameni sa se inscrie la aceste cursuri. Ce anume ii determina? Cu ce cunostinte si de la ce nivel abordeaza acest curs? Ce intamplare sau situatie de viata i-a determinat sa ia decizia sa vina la acest curs? Cateodata aflu punand o simpla intrebare... Unii raspund ca au auzit de la prieteni, altii ca au citit undeva despre cursuri, altii ca "din curiozitate" sau ca sa-si completeze cunostintele dobandite si prin alte cursuri "ca si" Metoda Silva...

Dar, sincer, eu as vrea sa cunosc ce asteptari au oamenii cand vin la acest curs. Obisnuim sa le spunem la inceputul cursului ca "vor obtine din acest curs ceea ce se asteapta". Ne dam seama de faptul ca spunem lucruri la inceputul cursului care nu rezoneaza in acel moment in mintea tuturor proaspetilor cursanti. Le spunem ca nu vor afla multe lucruri noi si ca doar le vom reaminti principii pe care le cunosc deja. Noi spunem ca este un "curs natural" si ca nu este neaparat un "curs normal". Facem aceasta paralela intre "natural" si "normal" pe parcursului intregului curs. Facem referire la faptul ca "normalul" in care traim nu respecta intotdeauna si "legile naturale"... Si cursul se desfasoara atat normal cat si natural...

Pot sa fac cateva observatii personale in urma intalnirii cu cateva sute de oameni buni "pe bancile" cursurilor din ultimii 8 ani. Am intalnit manageri, directori de firme, liber intreprinzatori, medici, psihologi, elevi, oameni din presa, studenti, casnici, muncitori, pensionari, muzicieni, pictori, ingineri, familii intregi, oameni sanatosi sau oameni cu "diferite afectiuni", practic din toate mediile si categoriile sociale si de varsta. Dar observatiile mele se refera la cateva tipuri de atitudine cu care oamenii abordeaza acest curs.

Unii au atitudinea de tipul "ia sa vad eu ce ma mai invata si astia"... Acestia vin cumva parca sa verifice daca ceea ce stiu ei la acel moment este sau nu este valabil. Cateodata, din aceasta categorie, exista persoane care parca ar vrea sa demonteze ceea ce doresti sa le expui. Incearca sa gaseasca "ce nu merge" ca sa "aibe dreptate". Nu ii judec, doar am observat ca exista si acest tip de atitudine. Probabil ca cei mai multi dintre acestia s-au format si traiesc intr-un mediu/ cadru foarte competitiv, unde sa ai dreptate si sa argumentezi totul foarte logic este insasi esenta existentei.

Unii au atitudinea "abia astept sa-mi schimb viata la 180 de grade cu secretele de la acest curs". Acestia "infuleca" tot ceea ce le expui si de multe ori completeaza cu experientele de viata de tipul "stiu asta, eu am facut asa si asa si pe dincolo...". Aproape ca nici nu te lasa sa-i inveti metodologia tehnicilor cursului pentru ca lor li s-au validat din start principiile pe care le cunosc. Sincer, nu stiu daca le respecta in viata de zi cu zi, dar pare ca le cunosc deja...

Mai exista o categorie (daca imi dati voie sa-i spun astfel) care se comporta de parca "nu pot trece de forma" in care predai cursul. Nimeni nu este perfect. Sau mai bine zis, fiecare este perfect in felul in care este la acel moment. Doar ca nu forma este cea mai importanta, ci continutul pe care il primesti... Poate ca nu le place vocea instructorului sau isi doreau o sala mai altfel, poate ca nu este ca la ultimul curs la care au participat sau poate ca pauzele sunt prea scurte etc. Acestia se adapteaza pe parcurs si pana la urma "se conving" ca a meritat timpul si atentia lor...

Exista si oameni care vin pregatiti sa invete. Acestia au atitudinea "elevului silitor". Noteaza informatii, pun intrebari si asculta raspunsurile, respecta programul si pe ceilalti cursanti, doresc mai multe informatii dar au rabdare sa le afle la momentul potrivit. O mare parte dintre acestia sunt cei care revin la cursurile urmatoare ca absolventi care doresc sa repete si sa aprofundeze informatiile (noi ii numim in gluma "repetenti" si le place aceasta denumire care nu corespunde ca semnificatie celei de la scoala). Acestia sunt si cei care povestesc "succesele Silva" (cum le spun absolventii) obtinute prin tehnicile dobandite la curs si aplicarea principiilor in viata de zi cu zi.

Revin la ideea cu care am inceput acest articol... Noi nu stim de unde pornesc cursantii, ce i-a determinat sa vina la curs, ce a prilejuit intalnirea cu Metoda Silva... dar stim ca ei vor obtine ceea ce se asteapta sa obtina. Iar marea noastra provocare, ca instructori, este sa comunicam in partea de introducere acele informatii cu care cursantii sa porneasca de la un numitor comun in invatarea si exersarea tehnicilor. Noi nu adaptam cursul la cursanti, dar ne dorim si reusim sa ne adaptam noi felul de a expune la diferitele tipuri de atitudine ale cursantilor si in final sa constatam ca a meritat pentru toata lumea. Cursul, ca si continut, este mereu acelasi si este rezultatul a peste 22 de ani de cercetari stiitifice coordonate de Jose Silva impreuna cu specialisti in stiinte medicale, psihologie, psihiatrie, fizica etc. Daca mai luam in calcul si predarea cursurilor publice in toata lumea incepand cu anul 1966, atunci obtinem peste 55 de ani de experienta in domeniul "dezvoltarii mintii si controlului stresului". Woaw!

Poate ca vom face acel experiment pe care l-a gandit Sorin Salajan: sa facem doua fotografii cursantilor, una la inceputul cursului si alta la sfarsit, apoi sa le aratam si sa se convinga singuri de "fata cu care au venit" si de "fata cu care pleaca". Pentru ca, aproape fara nici o exceptie, oamenii pleaca fericiti si siguri pe ei de la acest curs, multumiti ca au capatat "unelte" cu care isi pot imbunatati viata si deja simt ca sunt mai buni si pot fi mai eficienti.

E minunat sa vezi oamenii fericiti si sa stii ca ai pus si tu un strop la fericirea lor!

Din ce in ce mai bine!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe mine ma motiveaza sa vin la curs cartile despre Silva pe care le-am parcurs deja (Autocontrolul, Tu vindecatorul si Metoda Jose Silva). Si deja aplic si..functioneaza :)As avea rugamintea sa mai postati aici datile cursurilor intrucat as dori sa ajung in luna august la seminar. Multumesc

Cristi Lazar spunea...

Vom publica datele cursurilor pe masura ce acestea se stabilesc. De aceea va rugam sa reveniti pe acest site sau pe www.metodasilva.ro pentru a fi la curent cu actualizarea datelor.
Va multumim!
Din ce in ce mai bine!

ada spunea...

Multumesc mult de tot tuturor instructorilor Silva care pun mult suflet si transmit intotdeauna multa energie auditoriului.Multumesc pentru entuziasmul de care dati dovada ! si pentru tot ce am invatat si invat de la cursuri si din viata de zi cu zi , aplicand tehnicile silva.
Multumesc si pentru acest blog , care este minunat si voi sunteti oameni minunati !!!!
Din ce in ce mai bine si de la exceptional in sus !!!!!!!!