METODA SILVA

Acest blog este destinat informărilor privind Metoda Silva, adică despre AUTOCONTROL MENTAL, DEZVOLTAREA MINȚII, CONTROLUL STRESULUI.

Următoarele cursuri Metoda Silva

SILVA IMMERSION
1-4 MARTIE 2018 - București
Instructori: Anca Jugănaru și Cristi Lazăr

SILVA PENTRU COPII
3-4 MARTIE 2018
Instructori: Anca Jugănaru și Cristi Lazăr

SILVA LIFE SYSTEM
24-25 FEBRUARIE 2018 - București
Instructor: Rajko Kuzmanovič

SILVA LIFE SYSTEM
3-4 MARTIE 2018 - Brașov
Instructor: Rajko Kuzmanovič

Detalii și înscrieri pentru toate cursurile pe www.metodasilva.ro.

Pentru cursurile instructorilor Anca Jugănaru și Cristi Lazăr înscrierile se fac direct pe www.focusdevelopment.ro.
ÎNSCRIE-TE ACUM!

joi, 24 septembrie 2009

Despre stres...

Acesta este un subiect "la moda".

Sute si sute de materiale scrise, emisiuni, terapii si altele ca acestea au invadat de ceva ani viata societatii vorbind despre stres. Aproape ca a devenit un mit. Subiectul este invaluit cu mister si se pare ca stresul este responsabil pentru tot ceea ce este "rau" in viata noastra. Nervi, afectiuni, boli, stari... toate vin "pe fond de stres". Si pentru ca in zilele noastre "sa o duci rau" este ceva comun, iata ca "sa fii stresat" este ceva "trendy", modern. Cu totii recunoastem (si unii chiar le folosesc...) expresii de genul: "ma stresezi...", "sunt stresat cand ma gandesc ca..." sau "te-am sunat sa te stresez...". Ba chiar, atunci cand te angajezi, exista o rubrica care spune ca "sa fii capabil sa muncesti sub stres", deci nici serviciu nu iti mai gasesti daca "nu esti stresat".

Pe de alta parte, este foarte adevarat ca esti un "ciudat" daca esti calm, relaxat si plin de voie buna... in aceasta lume plina de stres. Intr-o lume denaturalizata, daca esti natural, esti anormal. Chiar ca arati ciudat...

Dar ce este stresul? Oamenii de stiinta studiaza stresul de foarte multa vreme si ii dau numeroase definitii. O medie a acestora este aceea ca "stresul nu este ceea ce ti se intampla, ci este reactia organismului la ceea ce ti se intampla".

90 - 95% din viata noastra este constituita din lucruri care se tot repeta si au devenit obiceiuri. Restul de 5-10% reprezinta lucruri si situatii neobisnuite, noi, diferite... S-a demonstrat ca in functie de "natura si puterea schimbarii, a noului" cu care este confruntat, organismul elibereaza - de fapt primeste! - o cantitate de energie care se manifesta si este foarte "hotarata". Aceasta energie este destinata rezolvarii situatiei noi in care se afla organismul si adaptarii la aceasta.

De fapt, exista doua feluri de stres... stresul nebenefic, caracterizat de faptul ca nu este consumat in mod constient si stresul benefic, care este un "stres consumat, controlat".

Imi place cum spune Rajko: "Aceasta energie este un dar, este o binecuvantare. Este ca atunci cand un surfer primeste valul potrivit pentru a se urca pe el. Asteapta, asteapta... si deodata vine valul asteptat. Trebuie rapid sa faca manevre care sa-l ajute sa urce pe val si sa porneasca. E usor? Nu. E frumos? Da. Asa si cu stresul... o cantitate de energie, ca un val, pe care te poti urca si merge mai departe, precum un surfer... Foloseste-te de aceasta energie precum se foloseste un surfer de val!". Este drept ca, cea mai mare parte a oamenilor nu consuma stresul in nici un fel, iar energia care vine si trebuie consumata se consuma in organism si de cele mai multe ori apar reactii somatice si comportamentale... Organismul consuma energia asa cum "stie si el".

Studiile ne arata cei mai importanti factori de stres. Acestia sunt:
  1. Grijile - se mostenesc din familie si se programeaza. Spre exemplu, in viata de zi cu zi folosim expresia "ai grija de tine" sau "ai grija cum conduci". Mamele sunt experte la "facut griji" - ele stiu cum sa construiasca mental scenarii prin care copiilor lor li se intampla tot felul de lucruri rele. Statistic, doar 4% sunt situatii care merita atentie (si nu grija!). De exemplu, sa fii atent atunci cand traversezi strada. Restul sunt situatii care nu se intampla niciodata (40%), care s-au intamplat deja (30%), care nu mai pot fi corectate nicicum (14%) sau "griji" fara rost (12%)... Putem elimina grijile? Categoric putem si la curs avem tehnici speciale pentru aceasta...
  2. Fricile - ne nastem cu doua frici - frica de inaltime si frica de zgomot. "Oamenii mari" sar din avion si merg in discoteca unde este galagia mai mare... Deci si-au invins fricile naturale. Frica de refuz, frica de a vorbi in public, frica de a incepe ceva nou, frica de esec, frica de moarte, frica de intuneric, frica de spatii inchise, frica de caini, de insecte, de seful de la serviciu si orice alta frica sunt toate programe dobandite si care opereaza si produc stres. Ce este de facut? Despre asta vorbim la curs - cum sa depistezi si sa scapi de fricile care te domina...
  3. Vinovatia - asta se implementeaza bine din familie. Cred ca stim cu totii despre parintii care ii tot repeta copilului "dupa tot ce am facut pentru tine, tu ma faci de ras?". Sau cu ajutorul santajelor... "daca esti cuminte, te las sa te joci..." sau "daca slabesti, o sa te iubesc".
  4. Despartirile - este intr-adevar dureros sa pierzi pe cineva drag... Dar sa suferi si sa te stresezi toata viata ta din cauza asta, nu cred ca merita...
  5. Nemultumirea la locul de munca - statistic, cele mai multe infarcturi se fac in noaptea de duminica spre luni sau luni dimineata. De ce crezi oare?
  6. Sistemul informational - se spune ca acum 100 de ani, cantitatea de informatii/ cunostinte de pe planeta se dubla cam o data la 100 de ani. Astazi cantitatea de informatii/ cunostinte se dubleaza la aproximativ 2-3 ani, iar peste cativa ani se va dubla in cateva minute!! Faptul ca astazi inveti ceva si peste o vreme scurta nu mai valoreaza nimic constituie un factor de stres... La curs invatam ca avem toate informatiile necesare "la un exercitiu distanta"...
Un exercitiu de 15 minute de lucru pe zi in Alfa topeste "enzima stresului"... Doar 15 minute pe zi te pot "destresa"... Tehnici precum "fraze benefice", "oglinda mintii", "trei degete", "controlul viselor", "paharul cu apa", "laboratorul" si altele ne fac viata mai usoara si mai naturala in a alege solutiile potrivite la momentele potrivite.

Sa asteptam schimbarile si sa provocam schimbarile pentru ca ne aduc energia de care avem nevoie ca sa fim mai buni si mai buni. Energia este o stare naturala. De fapt, totul este Energie.

Din ce in ce mai bine!

Niciun comentariu: